11 February 2016

Making of turnip cake






I love turnip cake.  It's one of a dish in dim sam but it's also a new year dish in Hong Kong.  It takes time to make it so I think that people make it for special occasion.  I've tried many times but it's easiest to make it with rice powder from Taiwan.  This is not seasoned but special mix for turnip cake that sure to be solid in the end of steaming.

「蘿蔔糕」大根餅のこと。広東語では「ローバッコウ」と言う。大根と言う漢字は完全に日本語なので、中国語の大根が白蘿蔔ということを知るのにしばらくかかった。香港式では、中華ソーセージのみじん切りや乾燥ホタテを戻したものなどを入れるが、私は今回乾燥エビ、しいたけ、ベーコンで作った。出汁は自家製中華スープとエビの戻し汁。

いろいろな米粉を試してみたが、台湾の大根餅用の粉のミックスが一番失敗なく作れる。これは味は付いていないが、米粉と片栗粉の配分が良いようで、蒸した後に固まりやすい。米粉は分量の水で溶き、スープで煮た大根と合わせてよく練る。味付けは塩と砂糖。それを型に入れて、生地に透明感が出るまで約2時間ほど蒸す。

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.