11 December 2015

Wonton Noodle comparison

Ho Hung Kee Congee and Noodles
「何洪記」

"Mak's Noodle"
「麥奀雲吞麵世家」


I like Hong Kong style of Wonton noodles.  The egg noodle is somehow stringy so not many foreigners including Japanese like this type of noodle.  To me this noodle soup is very special because of the soup.  This is something I cannot find anywhere but in Hong Kong.  The soup is so deep and tasty but I have no idea how to make them.

When I was living in Soho last year, I was often having small lunch at Mak's noodle.  It's probably the best in Hong Kong to me.  This time I tried another famous noodle shop with one michelin star restaurant "Ho Hung Kee".  In this place the other foods were excellent.  However, the noodle soup's soup was too strong to me.

「雲呑麺食べ比べ」香港の雲呑麺は独特な料理。麺が細く、ゴムのような感触があるので、好きでない人が多い。私も昔は好きでなかったが、食べる事に好きになった。雲呑麺の特徴は麺よりスープだと思う。どんな出汁を取っているのか分からないが、深い味わいがするのだ。おそらく、広東料理の特徴でもある乾物を複数使って長時間煮出したものだろう。

雲呑のプリプリ感も素人にはなかなか出せない。昨年はMak's Noodleによく通った。雲呑麺の店では一番好きな店だ。そのサイズは伝統的な椀でとても小さいが、軽く済ませたい時にはとても良い感じだ。スープはとてもクリアで海老の強い香りがある。私の好みでは、もう少し薄味であってほしい。

何洪記はミシュラン1つ星の有名店。雲呑麺はスープは味は濃く、風味は薄いもので残念だった。他の料理は美味しかった。

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