03 July 2015

Pavillon LeDoyen












My friend and I visited Michelin three star restaurant of "LeDoyen" of Yannick Alleno this time.  Ledoyen had run the restaurant with its long-time three-star chef Christian Le Squer for many years but Mr Alleno came in 2014 and Mr Lesquer moved to Le cinq of George V.

I've been here before a few years ago but it was a first time to taste Yannick Alleno's dish.  The dishes were modern French.  I didn't take the menu because I always want to try "ris de veau" whenever I see it on the menu.  I took two starters and the main dish to go along with my friend's menu dishes.

I love the Foie gras poele and the main dish of ris de veau, but I didn't really convince of green asparagus.  Asparagus was tasteless and topping decoration of coconuts were not really a good combination.

All the rest were wonderful except that they used Japanese Gunma beef for the main dish of the menu, my friend was not very happy with it.  She felt it was tender but tasteless and it was very much true.

Three-star price is not only the price of the dishes itself but for the situation, yet it was a bit tiring to sit four hours for us after travelling and having jet lags.

Overall, it was wonderful but I found that his style of cooking lacks a bit of creativity and the details.  Though they were very light despite the number of foods.


「ルドワイヤン・ヤニックアレノ」プティパレにあるルドワイヤンは長年クリスティアン・ルスキュールという3つ星シェフのレストランだったが、2014年7月からヤニックアレノ氏に代わっている。ルスキュール氏は現在ジョルジュサンクのルサンクに移られている。ヤニック・アレノ氏はロブションやデュカスのように世界展開していないので、あまり知られていないが、フランスでは人気があるシェフだ。とても興味を持っていた。

友人はコースを、私はメインの”リドヴォー”を頼むために前菜2皿とメイン1皿のアラカルトで注文した。フォアグラのポワレとリドヴォーはとても美味しかった。去年ランボワジーのリドヴォーが自分好みでなかったので、今回のものがカリッとした焼き具合にバターソースは嬉しかった。

ただ、アスパラガスが残念だった。アスパラ自体のうま味がない。合わせたソースもオレンジとココナッツの風味で、全く合っていない。いろいろスパイス?がふってあってお好み焼きのトッピングのような見た目も美しくない。

コース料理のメインの肉が群馬産の和牛だったことも不可解で、友人は柔らかいけれども肉のうま味が無く残念との感想だった。3つ星レストランのお値段はお料理だけではなく、その場に対するものが大きいが、時差のある旅行者にとって8時から12時の4時間のディナーはしんどいのも事実だ。

料理の感想は、全体的に軽いモダンフレンチ。翌日もそんなに胃もたれしなかった。しかし少し料理が雑な印象で、付け合せなどはもう少しディテールにこだわった技があったらと思う。特にデザート後のコーヒーのお菓子(プティフール)は、一口サイズのものを用意するものだが、タルトを切った状態で出たのが残念。また、あまりサプライズの無い料理だった。

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