08 June 2015

Black pepper beef


This is soya sauce marinated beef with onion stir fry.  You need a powerful gas kitchen to make a good Chinese dish at home.  In my experience, kitchens in Hong Kong and Singapore is much more powerful than in Japan or in Europe.

Marinade is made with ginger juice, minced garlic, Chinese wine, sugar, soya sauce, corn starch.  Stir fry in a wok with about two spoons of oil.

「牛肉の黒胡椒炒め」アメリカのチャイニーズなどによくあるメニューだが、元になっている中華料理の名前は分からない。香港やシンガポールなどの中華の本場では見ない料理だが、中華では何かしらの「 炒」の料理だ。

牛肉の赤身のそぎ切りを、生姜汁、ニンニク、紹興酒、砂糖、醤油、片栗粉に30分ほど漬ける。それを大さじ2くらいの油を入れた中華鉄鍋で炒める。

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