24 May 2015

Steak comparison




I bought two different beef in same section of Rib eye, one is "Australian grass fed" and "Grain fed Angus" to try to find the taste differences in two.  I didn't ask about where the Angus beef is from but I think it's Australian.

As a matter of fact, there was a big difference in price so it was not exactly a good examples of comparison.  The one above is "Grass fed" S$10 and the bottom is "Angus" S$17.

Angus beef was obviously taster than Grass fed.  As you can see in uncooked photo, the meat is much silkier and shinny with less amount of fat.  For the after cooking, it looked similar and they were both tender meat.

The taste of Grass fed is light and has slight favor of something I don't know exactly how to describe; hint of flavor of liver.  Grain fed tastes as good taste of beef.


「ステーキ比較」違う牛のリブアイのステーキを買って食べ比べをしてみた。両方オーストラリア産で、グラスフェッド(牧草牛)S$10(写真上)と、グレインフェド(穀物飼料牛)S$17のアンガス牛(写真下)。値段に随分ひらきがあるので、美味しさの違いは明白であるとは思ったが試してみた。

まず生の肉の触感が違う。上は脂肪も肉質も少しパサついている。下は脂肪も少なく、肉にぬめりがあり滑らかだ。肉は広めのフライパンで同時に焼いた。

味の感想は、牧草牛は極わずかに鳥レバーのような風味と食感がある。味はさらっと淡白だ。一方、穀物牛は旨味がある。噛みしめるごとにうまい肉の味を感じる。

結果は値段は正直で、穀物牛の方が美味しかった。しかし上手に焼けば、それほど大きな違いは感じないのも素直な感想だ。$7の違いは体感的には$3〜4くらいにしか感じない。

シンガポールや香港では輸入肉を扱う店が多いので、こんな食べ比べをするのも楽しいと思う。同じ部位の肉を違う店で買って食べ比べるのもいいかもしれない。

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