06 December 2014

Dinner de Noel 2014



"Poele de Foie gras sauce gremade"
「フォアグラのポワレ・ざくろのソース」


"Salade chevre chaud au pata brick"
「焼いたヤギのチーズのサラダ」

"Boeuf au vin"
「牛すね肉の赤ワイン煮」

"Chocolate de Valrhona"
「ヴェローナチョコレート」

For some reason, we held our family Christmas dinner at the beginning of December this year.  It might sound strange but I think it's ok to have an irregular holiday... 

This year's dinner was a perfect occasion to open the bottle of Meursault that I had for a while.  I thought that the foie gras poele matches well with silky rich wine.

It was very successful to create the sauce for the foie gras from pomegranate.  
I should have made a good fish main dish for the wine but I happened to have beef in my freezer so I marinated it in red wine for three days to make it a bit special.  We only had chocolate with fruits this time which I think might be a good solution for short time dinner preparation.

「2014年クリスマスディナー」我が家は事情により、今年は12月上旬に夫婦のクリスマスディナーをした。この日は、長く開ける機会をうかがっていた2007年のムルソーをメインにした。

ワインに合わせて、フォアグラのポワレに気合を入れた。ソースが意外によく出来き、我ながら満足できるものだった。次の料理は夫の大のお気に入り料理のヤギのチーズのサラダ。良いシェーブルにフィロー生地という薄い生地を合わせて、パリパリの食感が味わえるものに。

メインは本来ならヒラメなどを使いたかったが、私の冷蔵庫事情により、スネ肉のワイン煮になった。厚く切ったものを3日間マリネし、赤ワインの香りが高くしっとりとしたものになるようにした。デザートは高級チョコレートとフルーツ。デザートまで準備する時間がない時にはよい解決法だ。

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