29 October 2014

Mapo doufu



This is the most famous Sishuan Chinese dish.  Sishuan exist in the middle of the continent of China.  Due to their geographic situation, they don't have enough fresh water so they use lot of Chili oil in their cuisine.  I didn't put Chili oil into this one, I dear to make one when I have time.

「麻婆豆腐」これは冷蔵庫にある、桂林辣椒(豆板醤に近いもの)で作ったもの。中華を勉強した友人曰く、四川料理にとってラー油は水で、先ずラー油作りから始めなければならないそうだ。

これはラー油もなしで、肉も豚肉で作った邪道だが、ご飯に合うがっつりおかずだ。随分前に買った本格スパイス店の「花山椒」が効いて、とても美味しく感じた。

山椒の刺激のことを中国語で「麻」という。これは、山椒(唐辛子ではない)が舌を麻痺させる感覚のことを示すらしい。日本的には美味しくない豆腐も豚肉も、ラー油と花山椒にまぶせば美味しく感じる魔法にかかる。上の写真は麻婆丼。

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