10 July 2014

Restaurant le Meurice - Alain Ducasse



"Oeuf de caille"
"Legumes a la vapeur"

"Pate chaud de pintade"


"Homard, pommes de mer"

"Bar, fenouil"

"Agneau"

"Algues"

"Salade"

"Desset"


I was not aware that Alan Ducasse became the director of the main restaurant of the Meurice since the end of 2013, replacing former chef Yannick Alleno.  Thought the current chef is Christophe Saintagne who is the chef of Plaza Athen where the hotel is under construction.

I really loved the ambience of the restaurant.  The room was inspired by the Chateau Versailles, luxurious and classy yet not too heavy as foreigners.  I thought it this is the modern approach of Alan Ducasse.

I took two dishes as entre and the plate, and my friend took the menu.  The entre "Pate chaud de Pintade" was probably the most delicious dish I ever had in my life.  This is absolutely amazing.  The crust was not the traditional pate feuilletee, it was much light and crispy.  The pintade with foie gras was very tender and well seasoned.  I also loved the sauce which was just right and they serve it plenty.  This was not included in the menu of my friend, but they accept it to replace it with other dishes.

To be honest, all the other plats are not as memorable as the first one.  I had Agneau but the side dish was seafood.  The sea flavour dish was good as itself but I wonder why the chef tries to put them together with the lamb... I guessed it the lamb was the "Pres-sales" from Mont Saint Michel...

The experience was wonderful yet can I justify the price of 400 euro for one person, I wonder.

「アラン・デュカス・ムーリス」ヤニック・アレノ氏が辞めて2013年後半からアラン・デュカスに変わったムーリス。そういえばヤニック・アレノがビストロを始めたというニュースを2年くらい前に聞いたような気がしたが、ムーリスを辞めたとは知らずに訪れた。

アラン・デュカスのレストランは日本や香港では私の好みのタイプの料理ではないが、昔から唯一フランスではよいという噂は聞いていた。ムーリスのダイニングはヴェルサイユ宮殿にインスパイアされて造られていてとても美しい。ただ、テーブルのデコレーションはとてもモダンだった。このバランスが重々しくなくて良いのかもしれない。

印象的な料理は「ほろほろ鶏のパテ」これは私が今まで食べたフランス料理で確実に最高に美味しかった。パイが普通のパイ生地ではなく薄くパリッとしている。ほろほろ鶏とフォアグラの中身も柔らかくて完璧な仕上がりだ。またソースがたっぷりと注いであり、パイとソースとパテの絡みが最高に美味しかった。

メインはラムを頂いた。ラムはとても美味しかったが、付け合わせが貝と海苔のマリネのようなもので、美味しかったが、なぜこの組み合わせなのか謎だった。ラムがモンサンミッシェルの"Pres-sales"だったのだろうかと思う。

デザートは頂かずにチーズをとり、アペリティフのシャンパンと白ワインをとり、お会計は1人400ユーロ。これだけの値段だと評価も厳しくならざるおえない。

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