06 May 2014

In my fridge


It's very difficult to eat balanced home made dishes when I'm alone.  I've realized that having family or friends at home is a huge motivation for cooking.  Since I'm not very comfortable to eat out all the time in Hong Kong, I needed to come up with something that I can easily make each meal.

The above photo of small dishes in containers are my solution, to pre cook vegetables and meat with light seasonings and keep them in the fridge.  I compose dishes with seasonings and additional herbs depends on my feeling each time when I eat.  For example, cherry tomato with steamed chicken breast and heat them up in microwave.

In my case it's important to pre cook the foods in only with salt, olive oil and stock without any sauce or spices.  So that it's flexible to create any flavor in each meal time.

「私の保存料理」一人暮らしではなかなか料理をするモチベーションが上がらない。私は好みの問題で香港で毎食外食する事が難しく、簡単な一品料理ばかりを作っていた。しかし食材のバラエティーや栄養のバランスが悪くなる事、時々面倒に思うことが悩みだった。

最近この悩みを保存食を用意することで解決した。写真の料理は豚の中華煮、チェリートマトのオリーブオイル煮、鶏ささみの塩麹煮。他は味付けなしで茹でるだけ。コツは味付けを極シンプルにして冷蔵庫に保存すること。味付けをシンプルにすることで、毎食様々な組み合わせで違った料理を生み出すことが出来る。

煮込みや茹でる時間を短縮出来るだけでとても楽だ。あまり料理する気のない時はレンジで温め返すだけでよいし、少し工夫気分の時はハーブ、薬味、スパイス、醤油、ごま油などでアレンジ料理に出来る。

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