10 December 2013

Osechi 2014




I've prepared Japanese new year dish already.  My friend and I have decided to cerebrate Japanese style of new year in early December since both of us are not in Hong Kong in actual time.  Japanese are only Asian who cerebrate New Year in western calendar so it's very busy for us to prepare Christmas to New Year in one week.

Most of those ingredients are brought from Japan, thanks to my friends tremendous efforts!  We made 17 different dishes that took us five to six hours to prepare all of these. Some dishes were prepared a day before as well.

「お節研究会」昨年に引き続き2回目のお節研究会。会の綱領は「純和風のお節」だが、その中でも昨年とは違う卵料理などを加えた17品目を作った。ちなみに純和風でもあまり好きではない物(田作りなど)は入れていない。野菜を含めた殆どの材料が日本から調達されたもので、最高に贅沢な仕上がりとなった。今年は飾りや香り付けにもこだわった。

たんぱく質過多になりがちなお節だが、筑前煮に沢山の根菜を使っていてとてもバランスがとれている。初挑戦の伊達巻きは課題があったが、味はとてもよく出来た。サーモンの大根巻きに大葉を入れたのがとても風味がよくよかった。材料の調達から前日の仕込みまで、会長に感謝!!

お節・2014

なますの柚子窯
大根の桂剥き・サーモンの大葉巻
たたきごぼう
花蓮根の明太詰め
芥子蓮根
数の子
紅白蒲鉾
伊達巻き
海老の甘煮
鰤の照り焼き
鶏の野菜巻き・出汁塩味
鶏の照り焼き
鴨のソテー
牛肉のごぼう巻き
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栗きんとん
筑前煮
黒豆

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