28 April 2013

Spring potato with green peas 2013


I hardly make the same dish over again but this is a dish I created last year and made this again.  This is a dish that is made with the ingredients of the season both spring potato and green peas are found in this season.  I cook in Japanese dashi and let it soak the taste for a while.

「新じゃがとグリンピースの白煮・2013版」私はあまり過去に作った料理をくり返して作ることがないのだが、これは自分の中で春の料理の定番になりつつある。両方春に出る材料の組み合わせで出汁の味を楽しみたいと思って作った。熊本では、今は豆の季節が終わっていると思うので、1月くらい前の料理になるかもしれない。

昨年思いついた時はあまり考えずに京風に作ったが、今年は新ジャガの少し青臭い、新ものの香りを生かそうと思ってうどん出汁を煮含めたような味に仕上げた。茅乃舎だしを使ってうどん出汁に酒で味付けした出汁を作り、じっくりと新じゃがを煮含める。新じゃがは固いのでしっかり煮る。味醂などの甘みをつけなくともグリンピースの独特な香りと甘みが生きる。季節を楽しめる一品。ここではグリンピースは日本の冷凍品を使用。

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