31 March 2013

Beef with bamboo in oyster sauce


I like Chinese cuisine but I hardly cook Chinese food at home these days.  I hardly go out to eat at restaurant either so I think I eat more Chinese food when I go back to Japan.  It's a shame since I'm living in Hong Kong and Cantonese is my favorit Chinese cuisine.

This is typical Chinese dish marinated beef with slices of boiled bamboo tossed in oyster sauce.  Marinade of the beef is made with grated ginger, garlic, sake, sugar, soya sauce and potato starch.  Once you lightly stir fry the vegetables with oil in a wok first, remove them.  Then you saute the beef with minced garlic.  Once the meat is cooked add back the vegetable then add oyster sauce.

「牛肉と竹の子のオイスターソース炒め」私は中華料理が割りと好きだが、夫があまり好まないので、我が家では中華の出番があまりない。

本当はチンジャオロースーをしようと思っていたが、ピーマンを買い忘れたので、あるものでこんな感じな料理に仕上げた。肉はフランクステーキ(ランプステーキでもよい)をそぎ切りする。そぎ切りのコツは先ずステーキ肉の厚みを真ん中からスライスして2分する。その肉に斜めに包丁を入れてスライスする。

肉は生姜、ニンニクのすりおろし、酒、砂糖、醤油、片栗粉に漬けておく。竹の子は水煮のものアスパラは生。中華鍋に少量の油で竹の子とアスパラを炒めて、アスパラに軽く火が通ったら、一旦皿にとる。少量の油をひき、肉を炒める。肉に火が通ったら野菜と合わせ、オイスターソースを好みの量回しかける。強火で全体をなじませたら完成。

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