15 May 2012

Shitake no tsukune - kinome fumi


I made varieties of Japanese dishes in Japan about three to four dishes a night everyday.  It was my pleasure and also to give some rest to my mother from the kitchen.  I really love to cook Japanese there since all the fresh and good quality ingredients are there.

There is a very nice super market with fresh vegetable and fish near by our house.  It's my joy to go to this market everyday to see what's good for the day.

I drew water color sketches of my dishes there.  This is ground chicken with kinome; which is the new leaves of sansho pepper and miso stuffed in shitake mushrooms.

「椎茸のつくね詰め・木の芽風味」自分で撮った料理写真が納得いくものでなかったので、水彩スケッチにすることにした。料理は椎茸のつくね詰め。つくねは味噌、酒、みりんで味付け、木の芽を沢山入れて風味を付けた。

実家では毎晩3、4品の簡単な和の小料理を毎日作った。実家の近くには野菜と魚が新鮮な小さな地元スーパーがあり、毎日ここの新鮮素材で簡単な料理を作るのが、私の至福の楽しみで日課となっていた。

材料がよければ、それほど手の込んだ料理をする必要がない。日本料理は素材あってこそなものだと思う。野菜や魚、肉そのものの味が美味しいという食材は、世界にはそれほどないもので、日本は本当に恵まれていると思う。


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