15 September 2011

Singapore chicken rice


This is one of the national dish of Singapore.  It's actually very simple dish, a boiled whole chicken and the rice cooked with the stock from the chicken.  I only used chicken drum sticks because originally I just wanted to make chicken stock.

I also added onion and ginger in the stock.  Then I cooked white rice with the stock.  It's better to serve with sweet chili sauce because the taste of the chicken is rather plain.

「シンガポールチキンライス」これは有名なシンガポール料理で最近日本にもよくあるようだ。茹でた鶏とそのゆで汁でご飯を炊いたもの。本来は雛鳥を丸ごと茹でた方がよいが、これは先日のラーメンの為に手羽元と手羽先で出汁をとったもの残り。

鶏の出汁をとる時はタマネギと生姜を加えた。味は塩でつける。米はジャスミンライスのようなものがよい。タレはスイートチリソースをかけて頂くとよい。私は酢、砂糖、白だし、エシャロットのみじん切りで作ったが、好みで醤油ダレでも何でもよい。

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