03 September 2011

Home made Ramen








Many Japanese people love Ramen but I was never a fan of it compares to other Japanese noodle Soba or Udon.  I think one of the reason is because I feel the soup is too salty and oily to me.  Usually, ramen soup made by two components; the stock and Tare which is fat or oil.

I tried to make the Ramen soup for the first time.  Originally I was just going to make the pork stew but since the stock out of the strew was so tasty I made the ramen soup with other ingredients.  Usually the ramen soup is made from few ingredients of stock.  So I made chicken soup with chicken wings and onion and leek on the other side.  I adjusted the tast by adding some pork stock and some salt in the end.  It became extremely tasty soup but I didn't add much fat, it felt much lighter and healthy.

「自家製ラーメン」煮豚を作った出汁がとても美味しかったので、自家製のラーメンを作ってみた。麺はスーパーに売っている博多ラーメン風の小麦粉麺みたいなものを使用した。出汁が一種では味気ないスープになると思ったので、手羽先、タマネギ、ネギ等で鶏の出汁もとって合わせた。その他の調整は塩と少量のウェイパー(味覇)で付けた。はっきり言ってラーメンには化学調味料は欠かせないものなので、ウェイパーを入れて味を出した。通常ラーメンのスープは出汁とタレで出来ているが、今回はタレを作らず出汁だけで作った。

私は昔から、蕎やうどんに比べてあまりラーメンが好きではいのだが、多分その理由は過度の塩分と脂にあると思う。食後に異常にのどが乾くし、体がだるくなり、何となく罪悪感がある。

初めて作ったラーメンは自分的には最高に美味しくできた。さっぱりしてやさしい味に仕上がった。一般的にはラーメンとしては味気ないものだと思われるだろう。しゃぶしゃぶのしめで作ったようなラーメン。しかし決して減塩に作った訳ではなく、通常の料理よりは多少きつめの塩分を加えているが、麺と合わさるとかなりさっぱりと感じる。

ラーメン作りには様々な行程があるので、一気に作るのは大変だと思う。通常の料理の脇で、今日は煮豚を作る、次の日はスープを作るなどと進めていけば、あまりストレスにならない。

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