25 August 2011

Poitrine de porc au vinaigre balsamique et Pruneau


This is pork belly cooked in balsamic vinegar with some dried prunes.  I've posted this dish in the past for the recipe.  Prunes are high in iron, therefore it's good to eat in hot summer especially if you sweat a lot.  

I believe that it's important to use good quality of pork belly.  Because there are layers of fat in pork belly.  I can say for same this for all the pork dishes, but the quality of the pork makes a big difference in taste.   Lower quality of pork smells very strong especially its fat and you need to put a lot of spice or sauce. In my experience, I think the best pork is in this order; Spanish Iberico pork, Kagoshima Kurobuta, Yamgata buta, Australian pork, no brand French pork, Japanese no brand pork, U.S. pork, Chinese pork.

「豚バラ肉のバルサミコ煮」これは以前にも作ったものだが、暑い夏にはとても元気になる料理。コクのあるバルサミコ酢が豚の脂身によく合う。さらにプルーンを入れてほのかな甘さを出す。中華料理的な甘酸っぱさでなく、あくまで酢が主役の味にしている。酸っぱさが苦手な方は少し蜂蜜などを加えるとよいと思う。プルーンは鉄分が豊富なので、よく汗をかく夏には補給したい食材。

豚バラ肉は脂肪分が多いので、よい豚肉を使用したい。豚の脂身は特にその肉の善し悪しが出る。どんな肉でも魚もやはり飼育された飼料、環境が大きく味に響くものだと思う。私の個人的な世界の豚肉美味しさランキングは、スペインのイベリコ豚、鹿児島の黒豚、 山形の豚、オーストラリアの豚、フランスのノンブランドの豚、日本のノンブランド、アメリカ、中国の順。バラ肉でも煮込み料理は、ブランドものでなく日本の普通の豚くらいでよいと思う。

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.