12 July 2011

Salmon saute in Miso sauce








This is salmon sauteed in non stick pan and drizzled Kouji miso mixed with sake and mirin.  This Koji miso is from Aichi so its' color is rather darker than the other region of Miso.  I like this very much since it's has less sweetness from Miso of west region of Japan.

I think this type of miso and farmed atlantic salmon because they are very fat.  I always thought that farmed salmon is abnormally fat, since Japanese are much used to eat wild ones from north of Japan.  I've happened to found an article in "The Journal of Nutrition" says that consuming of farm raised salmon is critical because of water contaminations of farm water.  The article concludes that the intake of contaminates cancel the benefits of eating fish.  It's better of eat wild catch fish even thought they are very lean and small.

「サーモンの味噌焼き」香港では外国産の養殖のサーモンがよく売られている。香港人はサーモンが大好きなようで、寿司もサーモンが主流。このサーモンはとにかくとても脂っぽいので、濃いめの味噌味のソースが合うと思って作ったもの。サーモンをテフロンパンで焼き、酒を入れて蓋をして蒸し焼きした後、最後に味醂で溶いたこうじ味噌を溶いて一煮立ちさせた。この味噌は愛知のもので一般的な味噌より赤みそっぽい味が気に入っている。脂っぽいものにもよく合うと思う。ポテトを合わせたが白ご飯にも合ってとても美味しかった。

ところで、私はこのサーモンにいつも何となく疑問を抱いていたのだが、今回、養殖のサーモンを食べ過ぎるのはよくないという研究記事を見つけた。日本人はやはり北日本で獲れる天然鮭に慣れているからだと思う。日本で食べる普通の鮭は身もしまっていて、小振りで味が濃い。このノルウェーなどで養殖されているサーモンは、ものすごい大きさの上に匂いもきつく、脂がすごい。

どうやら殺虫剤や水質汚染物質の中で飼育されている養殖魚は、魚を食べることで得られる栄養素(EPA やDHAなどの脂肪酸)の便益を相殺する程の有害物質を含むらしい。一般的にマグロなどの大型の魚も有害物質を蓄積しているので、あまり食べない方がよいと言われるが、養殖の魚も同様に頻繁に食べない方がよいようだ。

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.