09 June 2011

Beef and Pumpkin in black beans sauce








Japanese pumpkin is the vegetable of summer.  It's much sweeter than squash.  First to marinate sliced beef in ground ginger, garlic and chinese wine, sugar or mirin, soya sauce, corn starch for one hour or so.  Once the meat is marinated, boil string beans in water to the hardness you prefer.  Then quickly deep dried in high temperature of vegetable oil.  This is common way of Chinese cooking and it's better than to saute them with low temperature in small amount of oil.  Finally fry the meat in black beans then add the vegetable and toss them together.

「牛肉とカボチャの豆豉炒め」これは夏の暑い日にスタミナとビタミンがばっちり補給出来る私の創作中華。先ず牛肉をそぎ切りして、生姜とにんにくのおろしたもの、紹興酒(または酒)、味醂か少量の砂糖、醤油、片栗粉に漬け込む。味がしっかり付くまで漬けた方がいい。

肉の準備できたら、先ずインゲンを好みの堅さに茹でておく。カボチャは食感が柔らかいので、インゲンもあまり固めにしない方が全体がしっくりくると思う。中華鍋に野菜を揚げる程度の油を用意し、高温でカボチャの薄切りを素揚げする。インゲンは茹でずにこの時素揚げしてもいい。油を返して、豆豉を炒めて肉を炒める(私は既ににんにくなどが入っている豆豉ソースを使用したが、豆豉だけなら、にんにくも一緒に炒めるとよい)肉に火が通ったら最後に野菜を戻して全体をまとめる。

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.