30 May 2011

Moules Frites Normandes








I found a package of fresh Mussels from Tasmania the other day at city super.  These mussels were very well cleaned and ready for a pot, so it was very easy to cook.

Preparation of "Moules frites" is very simple when mussels are clean.  You have to just saute some minced shallots then steam them with dash of white wine in large pot.  I made them with small amount of butter and added some cream to give them "Normandy" flavor.  These mussels were not very fat inside but the taste was great.  I didn't put anything but it had right amount of saltiness.

「ムール貝とフレンチフライのノルマンディー風」はムール貝を白ワイン、少量のクリームとのバターで仕上げたもの。ムール貝と言えば代表的なベルギー料理だが、フランスの北の方やオランダ辺りでもよく見る。この料理は絶対にフレンチフライと一緒に食べるということが決まっている。多分ベルギーと言えばビールで、フライがビールによく合うからだと思う。

ムールフリットの専門店にはトマト味など色々なフレーバーがある。今回はクリームを加えてノルマンディー風にしてみた。フランス料理用語でノルマンディー風というのは、その地方の料理は何にでもクリームが使われるのでクリーム味のことを言う。

シティースーパにタスマニア産のムール貝が売っていたので買ってみたら、藻や汚れがきれいに処理してありとても便利だった。身はそれほど大きくなかったが、味がとてもいい貝で、すごく美味しくできた。何も入れずに塩分の具合もとてもよかったので、まだあるなら次回はスープを利用する料理をしてみたい。

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.