29 May 2011

Beef with Mint Glass noodle Salad









This is a salad of glass noodle with saute of thin-sliced beef.  I was inspired by Vietnamese cuisine to add mint leaves with this.  The toppings are sliced beef sauteed with sesame oil and ginger and garlic, Atsuage tofu, tomatoes, cucumber, shallots.

Preparation of glass noodle is to soak in boiling water for a few minutes.  The dressing is made from dashi soya sauce, water, lime juice, lemon juice, brown sugar and rice vinegar.  I believe that Vietnamese fish sauce is better with this but it's difficult to find good and fresh fish sauce so I replaced with Japanese dashi.

「ベトナム風牛肉とミントのサラダ」これはベトナム料理を和風にアレンジしたもの。春雨は写真は太めのものだが、普通のものでもよい。しゃぶしゃぶ用の薄切り牛肉をたっぷりの生姜とにんにくのみじん切りと一緒にごま油で炒める。サラダにするので少し冷ましておく。その他の材料は厚揚げ、トマト、キュウリ、エシャロット(新タマネギやあさつきでもよいと思う)、ミント、フライドガーリック(アジア食材で売ってあるがなくてもよい)

タレは本当は魚醤を使った方が美味しいが、よいものがなかったので和食で使う「白だし」で代用した。ちなみに私はナンプラーが苦手な方なので、お好きな方はそれを使用された方がより美味しく出来ると思う。白だし、水、レモンジュース、ライムジュース(どちらか一方でもよい)、米酢、ブラウンシュガー、で好みの味に調整する。気持ち多めに砂糖を入れるとアジア風になる。好みで「スィートチリソース」を入れてもよいと思う。春雨の量にもよるが、春雨が水分を吸うのでタレは多めにつくってたっぷりかけた方がよい。

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