20 March 2011

Tamago Age to Shirataki










Age is fried tofu.  This is Age stuffed with egg and hijiki seaweeds cooked in Dashi stock.  First, prepare the dashi stock.  You can use dashi tea pack or powder.  Then season with sake, mirin, light soya sauce and bring it to boil.  Then prepare the Age.  Cut the Age in half and open the inside, then pour an uncooked egg.  I added hijiki seaweeds inside but you don't have to put them if you don't have them.  Seal the top with tooth pick then cook in the dashi stock quietly.

「玉子入りお揚げと白滝の煮物」これは揚げの中に玉子とひじきを入れておでん風に煮たもの。お揚げに染みたやさしい出汁の味がじわっと口の中に広がってなんだかホッとする一皿。少し前どこかの料理ブログで拝見したもの。

先ずひじきを炊いておく。次に出汁を用意する。出汁、薄口醤油、酒、味醂でおでんと同じような味に整える。私は白滝が入るので少し濃いめに作った。油あげ(長方形のもの)を半分の大きさにして、内側をそっと開いて袋にする。生卵を計量カップに割入れる。袋の底にひじきを少し入れて生卵を上から流し込み、上を爪楊枝で止める。出汁を沸騰させておいて揚げ袋を入れて玉子を一旦固まらせる。その後白滝を入れて弱火でコトコトとおでんのように煮込む。

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