04 March 2011

Chirashizushi


"Chirashizushi" is a type of sushi that Japanese people make at home for some occasions.  This is sushi rice with seafoods toppings.  Sushi became so popular recent years in outside of Japan, and I even think foreigners eat more sushi than Japanese.  These days, there are many types of discount sushi bars in Japan as well so sushi became more easier to access to many people.  However it used to be a kind of luxury for ordinary people so people have sushi for seasonal festivals or celebrations.

I think mostly foreigners have a concept of Sushi as "Maki" as rolled of sushi or "Nigiri".  In fact  not many Japanese people make nigiri or maki sushi at home because it requires some skills but they make this type "chirashi" is more common.

「サーモンのちらし寿司」昨日はひな祭りだったので、今日は過去に作ったこの料理の写真を投稿。ちなみに我が家のひな祭りは今週末に行う予定。

今日はお寿司に関しての私の海外観察を少し書こう。お寿司は代表的な日本食だが、海外ではアメリカに始まり、ヨーロッパ、中国圏でも大人気。大都市NYや香港には1、2件くらいは日本人が通う普通の寿司屋が存在するが、その他はまぁ酷い。しかし全般的に皆お寿司は大好きで、外国人は日本に住んでいる日本人より寿司を食べているのではないかと思う程だ。

海外では出来合の寿司をパックにして売ってあるお店が沢山ある。アメリカの寿司はカリフォルニアロールやスパイシーツナロールなどの彼らのオリジナルが中心だが、ランチには手軽でとてもいいし美味しい。フランスは刺身等生食が平気な人が多い割にはとにかく酷い。香港人はサーモン大好きで、寿司=生シャケのせという感じ。店によっては刺身類の管理が怪しいので要注意。

私が日本人は普通は家で握り寿司なんかしないよ、と言うと結構驚かれたりする。今でこそ日本にも手軽に食べられる安い寿司屋や美味しい回転寿司(昔は酷かった)が存在するが、昔はお寿司と言ったら「わ〜!今日はお寿司!!」みたいな、ちょっと贅沢な食べ物だった気がする。

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