19 February 2011

Porc au Cidre


This is pork shoulder cooked in "Cidre" which is French apple cider with light alcohol.  I usually chose the cidre "Brut" the dry one.  I also added a green apple; granny smith.  Pork and the sour apple became a great match.  

I blanched the meat first to get rid of the smell of pork, since local pork has not pleasant smell.  Then covered with one full bottle of cidre, a spoon of beef stock, and cooked at least two hours to make them tender.  Smoothed pure of potato is a great side dish with this.

「豚の肩肉のシードル煮」これは肩肉をフランスのアップルサイダー「シードル」で煮込んだ物。シードルとは軽いアルコールが入ったサイダーでドライな「ブルゥ」は甘くなく、ビール程苦くもなくとても美味しい。発泡酒なので、固い中国産の豚肉でも柔らかくなるかな、と思って作ってみた。

私は中国産の豚肉は匂いが気になるので肉をブランチ(一度湯を沸騰させて冷水にとる)したが、日本や他の産地では必要がないと思う。一緒に「グラニースミス」という酸味の強い青リンゴも入れて、ルクルゼで2時間程煮込んだ。

結果はとても美味しく出来た。私は肉の量が多かったので、シードルは一本使った。ビーフストックも小さじ1程入れた。付け合わせはポテトのピュレがよく合う。

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