03 February 2011

Chicken with Garlic chives noodle


Happy Chinese New Year!  Hong Kong and most of the asian countries except Japan are on holiday from today of new year day to next monday.

This is pasta with chicken fillet mignon cut into strips and fried with Chinese yellow garlic chives.  The sauce is oyster sauce and Chinese soya sauce.  I'm very much into Chinese soya sauce these days.  These sauces are very different from Japanese ones and I was not confident to try ones before.  This one it means aged soya soya sauce in Chinese character is excellent to season fried noodles.  I don't exactly know how it's translated in English but says "Premium soya sauce" in the English label.

「鶏と黄ニラの老抽パスタ」これは鶏のささみを千切りしたものと黄ニラ、茹でたパスタをオイスターソースと老抽で和えたもの。

私は最近この中国の醤油「老抽」にハマっている。普通の醤油というよりたまり醤油の種類だと思う。中国の醤油系に関しては香港に来た頃、その製造に関して変な噂を聞いたので恐ろしくて一度も使ったことが無かったのだが、折角だから試してみようと思ってとりあえず一番高いものを買ってみた。これが激うま!で何にでもかけている今日このごろ。特に焼きそばのタレとしては最高に美味しいのでおすすめ。

私が購入しているのは「頭抽」というものだが、なんだかとても美味しい。日本の醤油より色が濃いが塩気は低い。ラベルには「国際食品衛生標準」「付加味精付加人口造色素」とあるので、変なものは入っていないと思う(?)が材料をみると大豆だけでなく小麦が入っている。これが美味しさの秘訣なのだろうか。

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