18 January 2011

Lasagna











I make my Lasagna with French cuisine influence.  It's more saucy than normal lasagna and good to eat with French baguette.  This is perfect winter dish and super for cold night when you eat it right out from the oven, when it's very very hot.

The layers of the lasagna are sauce bologna, lasagna pasta, bechamel and boiled spinach.  I like to put some spinach to make it a complete dish.  Also the spinach match perfectly with sauce bechamel. It usually takes time to make sauce bologna but if you have pressure cooker or avoid adding a lot of minced vegetables, but just to put onion, it's faster.

I think everyone use this instant lasagna pasta that you don't need to pre cook.  However I believe the best lasagna is from not instant but the original.  Of course that takes time to cook, so my solution is to keep this instant pasta in warm water while you cook the other sauce.  The reason I don't like this instant pasta is that they soak up a lot of water from the sauce so the whole lasagna ends up mussy.  I think this is just personal preference but I cannot forget the best lasagna I ever had with the fresh pasta was so good and it changed my lasagna concept.

「ラザニア」私のラザニアは少しフランス風。特徴はソースが多くてトロッとして、ラザニアがツルッとしていること。これをオーブンで熱々に焼いて寒い日に食べると最高に美味しく、とても体が温まる。ラザニアのレイヤーはボローニャソース(ミートソース)、ラザニアパスタ、茹でたほうれん草で層をくり返さない。キャセロールが深い場合はくり返す。ラザニアは少し手間がかかるので、野菜も入れて一品料理にする。ほうれん草とベシャメルソースの相性は抜群なのでありがたい。

一般的に最近ではラザニアはインスタントで前茹でが要らないものを使う方が多いと思う。しかしこれがかなり水分を吸ってしまうので、ミートソース等を水っぽくしなければ固かったり、グニョグニョしたものになってしまう。一番美味しいのは生パスタで作るもので、普通の乾燥パスタで茹でて戻すものでも格段に美味しく出来る。しかしこれはかなり厚みがあるので時間がかかってしまう。そこで私はインスタントの物をしばらく熱い湯に浸しておく。そうすることで若干「スルッ」としたパスタになり、グテグテしないラザニアになる。気合いを入れて作る時にはインスタントは止めた方がいい。

ミートソースは色々な野菜を入れて長く煮込んだものは大量に作って冷凍しておけば随分楽。即席で作る場合はタマネギだけを炒めて牛肉を入れてトマトソースと少量のワインで煮込めば20分程でそれなりのソースになる。

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