11 December 2010

Pasta variation -XO Jan


"XO sauce" is originated in Hong Kong in modern cuisine.  I often make pasta dish with Japanese flavor using Soya sauce and I tried Chinese version this time.  Saute of thing sliced pork strips and boiled Chinese watercress seasoned with XO sauce and Oyster sauce.  I actually loved this combination.  I found that I like using the Italian pasta rather than Chinese noodles for its texture.


XO醤を使って「中華風パスタ」なるものを作ってみた。XO醤とは香港生まれの「食べるラー油」みたいなもの。干し貝柱が大量に入っている少し高価なものなので、香り付けに使うといい。豚肉の薄切り、マッシュルーム、クレソンの塩ゆでを炒めてXO醤を加え、中華スープと少量のオイスターソースで味付けした。

中華麺については私は最近「半生麺」があまり好きでない。ラーメン、チャンポン麺、中華麺などの「半生麺」は安定剤だか防腐剤だか薬っぽい匂いがすることがある感じがして控えるようになった。(日清の焼きそばだけは美味しいけど)乾麺の方が麺のこしもあるし、パスタはセモリナ粉と水のみで作られているので安心。それだけで食べても美味しいので、最近は「そば、うどん、春雨、ビーフン」以外の麺料理は何でもパスタになりつつある。

No comments:

Post a Comment

Note: only a member of this blog may post a comment.