01 November 2010

Filet de Porc braiser a la confiture d'orange


This is pork filet braised with "Marmalade" and vinegar.  Pork goes very well with fruit flavor and sweetness.  I like this dish in Asian flavor too, braising with soya sauce with marmalade.  This is good to make in "le creuset" to cover the pot.  First I braised the pork with vinegar, red wine and fond de veau, then add marmalade towards the end of the cooking because the marmalade is easy to be burned.

Mash potato is a perfect side for this dish.  I think pure of pumpkin or sweet potato also goes well. For that night I coordinated the plates in wine red color theme so I made tomato and aubergine gratin, yet I wish I could found autumn vegetables.

「豚フィレのマーマレードブレゼ」これはうちの母がよくスペアリブのマーマレード焼きを作るのでそれを参考にした料理。豚とマーマレードはよく合うコンビネーションだと思うが、フランス料理でマーマレードを料理に使うことはあまりないような気がする。そういえば、「鴨のオレンジ風」という有名な料理があるが、オレンジジュースを使う。マーマレードを醤油で割るとアジア風になるので、赤ワイン、ヴィネガー、フォンドヴォーで味を調整した。

さっぱりとした豚のフィレ肉にこの甘くて濃厚なソースは良く合う。付け合わせはマッシュポテトがよい。本当はマッシュポテトにさつまいものピュレを混ぜようと思っていたのだけど、日本のさつまいもがとても高かったので、諦めた。その他は、その日の料理のテーマ「ボルドー色」に合わせてトマトと茄子のさっぱりグラタンを作ったが、もう少し秋色を出した料理にしたかった。

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