25 September 2010

Mousse au Potiron












This is something I made long time ago.  Japanese pumpkin is sweeter than french potiron, therefore  sometimes they are used as ingredients for dessert.

I put some gelatin with the puree of pumpkin, then mix together with whipped cream.  The mousse has to set and chill in the fridge for a few hours.  I like this texture, this is something similar to "mousse with creme de marrons".  Well, imported pumpkin is expensive here so it ends up somehow costing the same price as "creme de marrons" but if you're in Japan, this is cheaper and tasty dessert similar to "mousse de marrons".

「カボチャのムース」は少し前に作ったデザート。私は日頃殆どデザートを作らないので、デザート類の投稿がとても少ない。その類の写真のアーカイブも無くなってきたので、頑張ってデザートを作らないといけない。デザートを作らないのも料理人としては偏っていると思うのだけど、日頃は生のフルーツで十分で、その他は近年更に甘いもの嫌いに拍車が掛かってきた感じがする。

これはカボチャを蒸してピュレにしたものにゼラチンを加え、ホイップした少量の生クリームを加えて冷やしたもの。この手のムースでは「マロンクリーム」で作るのもいい。栗に比べてカボチャで出来るお手頃版!というところなのだけど、実は香港の場合は日本から輸入されてくるカボチャは3/1片で500円くらいするので、フランスから輸入される「クレームドマロン」(1缶700円くらい)より高価になってるかも。

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