29 August 2010

Feuilletee aux pommes


This is made with just two basic ingredients, apples and the pie sheet.  If you want to make a dessert with no effort, this is perfect.  Use already made frozen pie sheet, roll out thinly then fold the edge for one cm.  I think it's best to make some comport first and lay the bottom of the pie and arrange the fresh apple slices on the top.  Yet you can make them just with fresh apples as good as the one with comports.

Arrange thin sliced apples onto the pie sheet.  I think the sour apples works better with desserts such as Granny smith or Gala apples.  I added some slices of nectarines because I had one in my fridge.  Sprinkle some brown sugar on the top and some nuts you like such as almonds or pistachios and cinnamons.

Bake in the oven until the pie becomes crispy.  Drizzle honey on the top of the pie to give the shine and to enhance the flavor.

「リンゴのパイ」これは恐ろしく簡単に出来るデザート。伸ばしたパイシートに生のリンゴを列べて焼くだけのほぼ料理と言えないものなのだが、さっぱりして美味しい。普通のリンゴパイはリンゴを砂糖やレモンで煮たものをパイで包んで焼くのが普通だが、生のみでも美味しくできる。ベストはリンゴ一個分くらいを先ず火にかけて柔らかくしてコンポートにしたものを薄く底敷き、上に生を並べる。

このデザートを日本で作るのは「りんご」が甘すぎて美味しくないという問題があるので、難しいかもしれない。絶対に紅玉でなければ美味しくならない。香港には酸味の強い海外種のリンゴが輸入されている。私のおすすめは「グラニースミス」と「ギャラ」グラニースミスは若干水分が足りない感じがするので、みずみずしいギャラとの両方を混ぜて作ってもよいと思う。

伸ばしたパイ生地に薄く切ったリンゴをぎっしり列べて上からブラウンシュガー、シナモン、好みのナッツをふりかける。パイに火が通るまで焼き、オーブンから出して最後に蜂蜜をたらして、リンゴが乾燥した所をコーティングする。

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